Vintersäkra bilen

Snart börjar snön falla runt om i vårt avlånga land, bor man långt upp i norr så kan det redan ha kommit snö. Längre söderut ser det annorlunda ut. Vilket som så är det dags att vintersäkra bilen, det räcker inte bara att lägga om till vinterdäck.

Framförallt ska du kontrollera att däcken är i sådant skick att det gör sitt jobb efter vintervägarna. Vad du även bör kolla är att dinta torkarblad är ok, är dessa inte bra så byt ut till nya så att du har bra sikt när slasket börjar komma. Kolla även upp din vindruta att du inte har några stenskott som sitter tokigt till och som gör att du får sämre skick, idag så går det att laga stenskott på rätt så enkla sätt.

Du kan behöva fylla på spolarvätska som tål lite kyla, se även till att du har någon i reserv om du skulle köra torrt på spolarvätska vid någon långkörning. Belysning är också viktigt nu när det blir allt mörkare ute, kolla så att alla lampor är hela och om någon är trasig så byt ut dom. Kan du inte byta själv så kontakta någon bilverkstad som kan fixa detta åt dig. Har du extraljus monterade på din bil, kontrollera så att de inte lyser snett utan har en  bra ljusbild över hela vägen och gärna en lite bit ut efter vägrenen.

Kontrollera att alla system som finns på din bilmodell fungerar, till exempel antispinn och ABS. Är du osäker så kan du beställa en tid hos en bilprovning som kontrollerar att systemen fungerar. Har du motorvärmare och kupévärmare så kontrollera att dessa fungerar tillfredsställande. Skönt för både dig och motor att starta bilen varm och skön. Förutom att bilen ska vara ok så kan du förbereda bilen om något skulle hända. Startkablar, bogserlina och en extra mössa och vantar kan vara bra att lägga i din bil inför vinter om något skulle hända dig eller någon annan. Alltid bra att vara förberedd.