Trimma din bil

Vad innebär det att chipstrimma sin bil? Det brukar utlovas att du får högre effekt, lägre förbrukning och bättre prestanda om du chiptrimmar din bil. 

Ja, vem vill inte ha en bil som går fortare och har lägre förbrukning. I dag så kan man enkelt mata in nya värden till den dator som styr bilens motor, den så kallade styrdatorn genom det diagnosuttag som finns. Man ändrar på inställningarna på bränsletryck, insprutning, tändning med mera.

Är då detta lagligt, ja själva trimningen är laglig och det enda som krävs är en registreringsbesiktning av bilen för att den ska kunna användas på vanlig allmän väg. Avgaskraven får inte vara för höga på grund av den höjda effekten i motorn och att själva bilen med allt vad det innebär, bromsar och hjulupphängningar tål och klarar av den höjda effekten på motorn.

I dagsläget är det bara Volvo och BMW som erbjuder originaltrimning till sina bilmodeller och det finns inga speciella förbud att tillhandahålla möjligheten att trimma sin bil så därför kan det vara en chansning att trimma någon annan bilmodell utan att registreringsbesiktiga den och hoppas på att den går igenom den vanliga besiktningen utan att någon upptäcker något. Skulle det upptäckas kommer bilen att förläggas med körförbud och ombesiktning och man blir tvungen att återställa till originalskicka och besiktiga igen.