Rätt lufttryck i däcken

Med rätt luft i däcken rullar bilen bättre samtidigt som man också sparar bensin. Samtidigt så maximeras däckens prestanda, vilket gör att säkerheten på vägen ökar. Felaktigt tryck i däcken kan orsaka att bilens styrförmåga och körförmåga försämras, vilket i värsta fall kan föranleda en trafikolycka.

Som sagt är det inte bara bra för säkerheten att ha rätt tryck i däcken utan även för plånboken eftersom bilens bränsleförbrukning faktiskt påverkas en hel del av trycket i däcken. Med rätt tryck i däcken kan man faktiskt minska en bils förbrukning av bränsle med upp till fem procent, vilket i längden kan innebär många kronor för den som kör mycket med sin bil. Genom att ha rätt tryck i däcken förlänger man även däckens livslängd, vilket också innebär att man sparar kronor och ören.

Hur ska man då veta vilket lufttryck man ska ha i sina däck frågar sig nog många. Vilket lufttryck man ska ha i däcken står att läsa i bilens instruktionsbok. Oftast finns också två olika rekommendationer, en för normala förhållanden, det vill säga när man endast är förare samt eventuell passagerare i bilen, samt en rekommendation när bilen är lastad. Av den anledningen kan det vara bra att kontrollera trycket i däcken precis när man är på väg ut på bilsemestern eller liknande.

Trycket i däcken kontrollerar man enklast på en mack. Tänk även på att optimalt tryck oftast skiljer sig mellan fram- och bakdäck. Ett bra tips om man alltid vill ha optimalt tryck i däcken är att kontrollera detta en gång per månad.