Packa takboxen rätt

Att takboxen är en utmärkt förvaringsplats för semesterns packning är för många en självklar sak. Men att packa takboxen på rätt sätt är kanske inte lika självklart.

Expressen.se finner man tips på hur du lastar bilen på bästa sätt.

Vikt och last

Självklart är det viktigt att bilen är säker och att köregenskaperna påverkas så lite som möjligt. Se till att packa de tyngsta sakerna så lågt som möjligt för att få en lägre tyngdpunkt. Om du måste packa tungt i takboxen så kan du ta en liten test-tur och se om bilen uppför sig okej. Det är också viktigt att sakerna i takboxen inte rullar runt och rör sig för mycket. Om takboxen inte blir fullastad så kan du använda de spännband som finns inne i boxen. Även om utrymmet i takboxen är stort så bör du tänka på att inte överskrida maxvikten.

En takbox med nödvändiga tillbehör brukar väga runt 25 kg och maxvikten för lasten brukar ligga vid 100 kg. Du kan se i bilens instruktionsbok för exakt maxvikt. En bil med takbox drar mer bränsle så ha till vana att alltid ta av boxen när den inte ska användas. Ett tips är att använda sig av snabbfästen för att enkelt sätta fast och ta bort takboxen. Om man köper en ny och bra takbox tillkommer det även instruktioner där du kan läsa om vad man bör tänka på vid användning av takbox. För dig som är ute efter en lite lyxigare variant så finns det boxar med aerodynamisk utformning för mindre oväsen och bränsleförbrukning samt med LED-belysning.

Några sista tips

Om du har dyra saker i din takbox som till exempel skidor eller snowboard kan det vara mycket lämpligt att skaffa en takbox med lås. Det finns även takboxar som är öppningsbara från båda hållen och som kan sättas fast med quick grip som gör monteringen mycket enkel. Tänk även på att köpa en takbox som är anpassad efter din bil och montera den alltid efter de givna anvisningarna.