Billigt bilägande

Att äga bil är så gott som alltid en kostsam historia men för väldigt många av oss en nödvändighet. Det som finns kvar är att göra smarta val både innan och efter köpet av en bil.

Köpa bil

En bil minskar mest i värde det första fyra åren, det handlar om en enorm del av bilens värde som försvinner. Det mest ekonomiska valet är att köpa en bil som redan upplevt den värdeminskningen men samtidigt är yngre än 10 år och på så sätt undviker de värsta åldersproblemen. Vid just 10 år och ca 15 000 mil så börjar bilen behöva repareras. Är den yngre än så brukar det finnas mycket kvar att hämta hos bilen. För att undvika reparationskostnader kan det vara bra att sikta in sig på ett märke av högre kvalitet, till exempel Toyota, Audi eller Volvo.

Bränsleekonomi

Bränslekostnaden är den näst största kostnaden för en bilägare, det finns med andra ord mycket pengar att spara på att välja ett bränslesnålare fordon. Det kan även bli en besparing längre fram då mindre motorer har mindre och billigare reservdelar. Reparation är en kostnad som kan minskas ännu mer om man kan göra det själv.

Reparera själv

Reparationer är dyra, men en stor del av kostnaden kan du dra bort genom att genomföra arbetet själv. Säg att du har en Volvo V70 som krånglar. Du kan själv köpa in de volvodelar du behöver, boka in tid i en hall och genomföra reparationen. Detta kräver självklart viss kunskap men många reparationer kan man genomföra helt själv. Även om man inte vill eller kan vara så insatt att man själv väljer att laga fel så är vanlig service något som alla bör kunna göra själv. Precis som mer reparationer sparar det dig som bilägare stora summor pengar.